Kronikkhotellet

Magne Lindholms hjemmeside


Hans Petter Graver
hgraver
er professor ved Institutt for privatrett, UiO og preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Han skriver uvanlig klart og godt til jurist å være. 19. mars 2020 publiserte han en kronikk i Morgenbladet, med knallhard kritikk av regjeringens forslag til ny fullmaktslov under korona-epidemien. I disse dagene var det flere jurister som påpekte at loven ga altfor vide fullmakter, og var en trussel mot rettsstaten. De vekket opposisjonen på Stortinget, og loven ble langt mindre omfattende da den ble vedtatt i endret versjon noen dager seinere. Kronikker kan endre historien! Les Gravers kronikk her: Rettsstaten i karantene?Kjetil Jacobsen

KjetilJacobsen
er professor i kulturhistorie ved Nord Universitet. Han er en historiker som ikke viker unna for å påvirke sin egen samtid. Hans mange kronikker og essays utmerker seg ved at han bruker sine kulturhistoriske kunnskaper til å sette samtidas aktuelle problemer i et nytt lys. Essayet om Y-blokka og 22 juli ligger bak betalingsmur i Morgenbladet (abonner!), men teksten gjengir jeg her som pdf. Med forfatterens tillatelse. Norge og arven etter 22. juli. Hva gikk galt?

Anine Kierulf

Kierulf
er førsteamanuensis ved Juridisk Fakultet, Universitetet i Oslo. Hun er et kjent navn fra samfunnsdebatten, så her kunne jeg ha valgt mange tekster. Jurister har tradisjon for å skrive unødig tungt og krøkkete, for ikke å bli «upresise». Anine viser at hun kan drøfte intrikate juridiske emner på godt og engasjerende norsk, forståelig for alle. Hjemmeside. Her er en kronikk om en viktig dom i norsk Høyesterett, som sikrer journalistiske frilansere kildevern og verner dem mot politirazziaer. Høyesterett som rettsavklarer.
https://www.nored.no/Redaktoernyheter/Hoeyesterett-som-rettsavklarerThee Yezen al-Obaide

al-Obaide
er assisterende generalsekretær i Salam Norge, en organisasjon for skeive muslimer. Han er flyktning fra Irak. I denne kronikken viser han hvordan man kan bruke helt personlige opplevelser til å få fram viktige poenger. Man trenger ikke være professor for å ytre seg offentlig.
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/LA3BVx/som-troende-skeiv-og-muslim-blir-jeg-utstoett-av-de-aller-fleste-thee-yezen-al-obaide
Som troende, skeiv og muslim blir jeg utstøtt av de aller fleste


Anne Sverdrup-Thygeson

Sverdrup-Thygeson
er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, og forfatter av den internasjonale suksessen Insektenes planet. Lenge før hun skrev den boka publiserte hun velskrevne kronikker om natur og bevaring, noen ganger sammen med kolleger. Hjemmeside.
Gammelskogens fordeler
https://www.nina.no/Portals/0/Nyhetssaker/klassekampen-20130617.pdf
Verdens rareste dyr ble nettopp litt rarere
https://www.aftenposten.no/viten/i/rE3e/verdens-rareste-dyr-ble-nettopp-litt-rarere


Amal Aden

Amal Aden
Bare navnet er nok til å utløse konflikt.
Hun har utfordret så mange tabuer, ved å kreve retten til å være seg selv, at hun har betalt en høy pris. Men hun lar seg ikke tvinge til taushet. Dette er en enkel liten artikkel, og et eksempel på at man ikke trenger å være akademiker for å ytre seg om viktige temaer. Hjemmeside.
Det er lov å skrive kort.

Dagbladet 28.02.2020 https://www.dagbladet.no/kultur/si-islam-og-folk-blir-rasende/72188630
Si «islam», og folk blir rasende


Øivind Bratberg

bratberg
er statsviter med sans for godt språk. (Han har også skrevet bok om Roald Dahl!). Hjemmeside.
Det er alltid en glede å lese tekstene hans, selv om budskapet ikke alltid er like hyggelig. Her er hans analyse av forholdene i Boris Johnsons regjering i
Aftenposten 19.02.2020
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/0n7rMo/dampveivalsen-boris-og-hans-mediesky-strateg-oeivind-bratberg
Dampveivalsen Boris og hans mediesky strategWilly Pedersen

Pedersen
er en dreven kronikkskribent.
Han har selvfølgelig en fordel fordi han studerer populære emner som mange er interessert i: Ungdomskultur, sexvaner og rusmidler.
Det har han mye fornuftig å si om. Hjemmeside.
Her er en klassiker, fra Aftenposten 19.10. 2011.
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/dwXEq/boer-du-laere-trettenaaringen-aa-drikke
Bør du lære trettenåringen å drikke?