Kulturminner i Lillomarka | Magne Lindholms hjemmeside

Magne Lindholms hjemmeside

    Stacks Image 17

Kulturminner i Lillomarka

Lillomarka er full av kulturminner. Håvard Pedersen har lett etter kulturminner i Lillomarka i flere år. Han har særlig lagt vekt på Oslo kommunes skoger. I dette arbeidet har han hatt god hjelp av Tore Faller, som er leder i Historielaget Grefsen – Kjelsås – Nydalen, og er en dreven kulturminnejeger.

Håvards oversikt over kulturminnene er nå revidert i sin femte (!) utgave. Oversikten er også tilgjengelig på Lillomarkas Venners nettside. Siden oversikten blir oppdatert fortløpende, er det fint om nye funn, feil og endringsforslag sendes inn til post(at)lillomarkasvenner.no. De sender opplysningene videre til Håvard.

NB! I april 2024 kom min nyeste bok Veiviser for Lillomarka. Den inneholder 40 korte og lange turer i hele Lillomarka. Du finner den her.

Kulturminneoversikten er delt i to. Begge deler kan lastes ned her:

Det ene dokumentet dekker Lillomarkas vestlige deler, mot Maridalen.

Det andre dokumentet dekker Lillomarkas østlige deler, mot Groruddalen og Nittedal.

Begge dokumentene har kart på slutten, der alle kulturminnene er merket av.
Klikk på lenkene og last dem ned, og planlegg neste tur etter dem!

Håvard P bok tegning

På tur med Håvard
Håvard selv er også verd noen ord, siden han er en institusjon i Lillomarka. Han har arbeidet i Oslo kommunes skoger i 44 år, først som skogsarbeider, og siden som skogoppsynsmann. Han har også vært aktiv i lokalmiljøet, som lokalpolitiker og styremedlem i Lillomarkas Venner.
De siste 30 åra har Håvard brukt store deler av arbeidstida til å vise tusenvis av skolebarn (og lærere) Lillomarkas naturverdier. Hans enkle filosofi er at barna er framtidas skogeiere i Oslo kommunes skoger. De må vite hvilke verdier de har. Lillomarka er spesielt verdifull, fordi den er nærskogen til både Oslo sentrum og store boligområder i Groruddalen. Det første Håvard lærer bort er at det gjelder å komme seg vekk fra veiene, og inn på stiene. Der begynner eventyret, for både store og små.
Arbeidet med skolebarn har han skrevet en hel bok om. Den heter På tur i Oslos fineste klasserom. Boka kan du få gratis hos Bymiljøetaten og hos Deichman. Den ligger også på nett, og kan lastes ned her.
Er du friluftsinteressert lærer eller forelder har du mye å hente i denne boka!

Håvard satt i bokkomiteen til Lillomarkas Venners jubileumsbok Leve Lillomarka, som kom i 2019. Leve Lillomarka kan du bestille her. Håvard skrev mange av kapitlene. Ett av kapitlene handler nettopp om kulturminnene, så hvis du vil lese mer om kulturminnejakt bør du lese boka. Det var Håvard som hadde ideene til mange av de andre kapitlene også, så den er absolutt skrevet i hans ånd.


Kulturminner i Lillomarka | Magne Lindholms hjemmeside