God idé, FrP!

Magne Lindholms hjemmeside

2010.10.14 God idé, FrP!


Klassekampen «I dag» 14.10.2010

Da Carl I. Hagen stilte som ordførerkandidat i Oslo tidligere i høst, ble han spurt om hvordan FrP skulle gå fram for å stille sine krav til innvandrerne. Han svarte at de skulle gå ut og snakke med innvandrerne, og fortelle hvordan vi vil ha det her i Norge. Nå er det litt uklart hvem ”vi” er i denne sammenhengen. Men bortsett fra dette, er forslaget til Hagen et av de mest fruktbare politiske utspillene det siste tiåret.

Et av de store problemene i innvandringspolitikken er de usynlige kulturelle barrierene som gjør at innvandrere og mer tradisjonelle nordmenn ikke har noen god dialog om viktige spørsmål. Siden mange FrP-velgere bor i områder med høy innvandrertetthet, er de godt egnet til å gjøre noe med dette problemet. La oss derfor tenke oss at alle FrP-velgere i landet følger partiveteranens oppfordring, forlater godstolen og oppsøker innvandrerfamilier i nabolaget.

FrP er opptatt av lov, orden og folkeskikk. De vil selvfølgelig oppføre seg høflig når de ringer på døra. Alle FrP-ere vet av egen erfaring hvor lite fruktbart det er når radikale bedrevitere doserer for dem på en nedlatende måte. Det hjelper ikke å rope noen krav inn gjennom en halvåpen dør og stikke av. Den som vil nå fram må bygge tillit. Det vil si at de må hilse vennlig, si ja til å komme inn, lytte og være hyggelig. FrP-erne må lære innvandrernaboene å kjenne, før kravene blir stilt. Det krever gjentatte besøk. Underveis må de sikkert hjelpe til, både med språk og praktiske gjøremål.

Først når tilliten er etablert, går det an å diskutere følsomme kulturelle spørsmål. De dypeste konfliktene har som regel med familiepolitikk å gjøre. De utsendte FrP-erne vil raskt oppdage at de har meningsfeller i konservative innvandrermiljøer. Både muslimer og tamiler (som også holder streng kustus på familiene sine) er stort sett tilhengere av de familieverdiene som står så sterkt i FrP.

Dersom FrPs velgere følger Hagens forslag, vil de gi et viktig bidrag til norsk integreringspolitikk. Prosjektet er likevel ikke helt risikofritt. Noen innvandrere vil begynne å stemme på FrP. FrP-velgerne på sin side risikerer å få smaken på eksotiske matretter. De kan kanskje få mørkhudete venner. Det kan til og med gå så galt at FrP-velgerne blir integrert selv, i verdens mangfoldige vev av kulturell variasjon.