Kulturell folding

Magne Lindholms hjemmeside

2007.10.24. Kulturell folding
Klassekampen ”I dag” 24.10. 2007

Hva er det som skjer når medlemmer av kongehuset starter engleskoler, eller forsvarsministerens sekretær ber kriminelle i juleselskap?

Et begrep som gjør det mulig å begripe slikt, er kulturell folding. Det bygger på følgende øvelse: Ta et vanlig A4-ark, og tegn en skala fra topp til bunn. Øverst skriver du Høyt, nederst skriver du Lavt. Så bøyer du papiret slik at det ligger kant i kant. Det høye og det lave berører hverandre, men de ligger fortsatt i hver sin ende av skalaen.

I kirken har man bedrevet kulturell folding i mange år. Guds ord, som vel er det mest opphøyde av alt, blir framstilt som ukebladsladder av en skare ”folkelige” prester. I Orderudsaken fikk foldingen dødelig utfall, gjennom familiebånd mellom Forsvars- og Utenriksdepartementets innerste sirkler og en gruppe kriminelle. I det siste er det kongehuset som har foldet seg. Det er gripende skildret av Håvard Melnæs. Han forteller hvordan kronprinsens beskjed til Sven O. Høiby om at han var blitt bestefar til en tronarving, strandet som en telefonsvarerbeskjed i en mobiltelefon i en jakkelomme. Jakka tilhørte Melnæs, og den var gjenglemt i Se og Hørs lokaler.

Særlig blant journalister som jobber med underholdning i løssalgsaviser, er det populært å påstå at forskjellen mellom det høye og det lave ikke lenger har noen betydning. Dette er en stor misforståelse. Hvis det høye ikke var opphøyd, ville ingen gidde å lese om unge damer som starter engleskoler. Men denne mangelen på kulturell innsikt er svært nyttig for de som lider av den. Den kan brukes til å legitimere tabloidpressens antiintellektuelle stoffprioritering på kulturfeltet.

Norge er et land som er spesielt utsatt for kulturell folding. Årsaken er ikke bare at vi er et lite land, slik at alle møter alle. Vi dyrker illusjonen om at vi er et egalitært samfunn, og skyr diskusjon om reell maktutøvelse. Vi er tradisjonelle i hodet, og unngår prinsipielle debatter. Gjennom kulturell folding får nordmennene bekreftet den egalitære myten, samtidig som de kan fortsette å beundre det opphøyde.

De eneste som er ute av stand til å begripe noe av dette, er den intellektuelle middelklassen. På det arket du nettopp bøyde ligger de fastlåst midt på skalaen, uten kontakt med berøringspunktet mellom det høye og det lave.